2012-06-16

Karlholm GoIF - Edsbro IF 2-0 (1-0)

Blott tre dagar efter nationaldagsfirandet i Vattholma var Roslagsstoppet på vägarna igen (9/6). Än en gång var det en av dessa många charmiga bruksorter som var föremål för våra utflykter. Vi skulle till Karlholmsbruk i Norra Uppland och titta på det viktiga bottenmötet i div 5 Östra, Karlholm GoIF mot Edsbro IF.

Efter ett antal mil under regntunga moln svängde vi av stora vägen vid Tierp för att ratta oss vidare mot Karlholm. Plötsligt sprack himlen upp och färden blev genast alldeles underbar med den grönskande naturen, de små byarna och bandet The Smiths som omgivning. Låtar som "This Charming Man" och "Heaven Knows I´m Miserable Now" fyllde sin funktion optimalt.
Cal Morris passade inte in i dag.
Att ge kängpunkhjältarna i Discharge med mytomspunne frontmannen Cal Morris från tuffa, ruffiga Stoke utrymme denna stund kändes faktiskt fel.
Skärpning, här tar vi till vänster!
 Väl framme i Karlholm funderade vi på restaurang, men ansåg att inte heller det kändes rätt denna stund. Det blev den lokala handlaren som fick erbjuda sina delikatesser för redaktionen.
Karlholmbruks centrum med Centrumhuset...
...och Jannes Frisersalong inbjöd inte som utspisningsplats.
Nu skulle vi bara hitta en plats att avnjuta vår mat och valet föll på Djupöbadet. En pittoresk liten badplats med sandstrand och ett mindre gammalt fiskeläge som inslag. Perfekt.

Kan man hitta en vackrare uteätarmiljö?
Nu hade vi dryga timmen på oss innan vi skulle kliva in på idrottsplatsen Rönningen. Mätta klev in i bilen och rattade ett par minuter på en smal grusväg i skogen innan vi färdades på den gamla bruksgatan mot idrottsplatsen.
Visst var vi välkomna till Rönningen IP.

Veckans stormatch!





















Edsbros tyngre grabbar var redan på plats och log gott när två grabbar från Roslagsstoppet lämnat huvudstadens frestelser för denna delikatess. Hemmalaget Karlholm på sista plats efter åtta omgångar med blott tre poäng, Edsbro strax ovan nedflyttnings-strecket med åtta poäng. Enligt speakern har Karlholm haft väldigt mycket otur i inledningen av seriespelet med flera knappa förluster. Det vara bara en tidsfråga när det skulle lossna.
Speakern i sitt Örnnäste trodde på hemmaseger i dag!
Gästande Edsbro startade tämligen piggt, men tidigt tog Karlholm över initiativet utan att skapa direkt tryck mot Edsbros försvarslinje.
Här har Karlholmstrycket mot nickrensande Edsbroförsvaret ökat.

Elegant fotbollsbalett á la Edsbro IF.
Det var länge mållöst men i 34:e minuten kom så det viktiga första målet i en match där spelet mest var koncentrerat till mittfältet. Ett misstag av Edsbros försvar i samband med ett bakåtpass till målvakten resulterade i 1-0. Det gav hemmalaget Karlholm - som haft så mycket otur hittills - det självförtroende de så väl behövde.
Edsbro var tunt med anfallaren Simon Caldén hopplöst ensam mot Karlholms försvar.
Här är Simon Caldén, den gulsvartrandige längst bort till vänster, inte ensam.
 I andra halvleks öppning skapade Edsbro ett par hyggliga kvitteringschanser,
Här tvingas Karlholm rensa efter EIF-anfall.
men trots att det var en jämn match var det även en klar vinnare i Karlholm som var mer samspelt och konstruktivt. 2-0 kom i matchens sista minut, även det efter ett mindre misstag på Edsbros planhalva.
Den fanatiske Karlholmsupportern blev helt plötsligt nöjd med sin dag.
En rättvis seger för Karlholm som nu närmar sig Edsbro ovan nedflyttningsstrecket.
Ett fång blommor till segrarna?
 Efter matchen ägnade Roslagsstoppet en timme åt att fotografera den vackra bruksorten Karlholm.
Se bildreportage nedan.
Vi valde även att ratta in på väg 76 för att njuta av den härliga sommarkvällen med stopp i bland annat Östhammar och Sättraby innan vi var hemma i huvudstaden. Vi passerade huvudgatan i Edsbro som låg ödsligt tom i sommarkvällen efter ännu en dyster förlust. "Heaven Knows I´m Miserable Now" fick än en gång symbolisera Edsbros negativa och bistra formkurva.
Målen:
1-0 (34) Oscar Holmgren
2-0 (89) Johan Börje Rasmus Jansson
Dräkter, Karlholm GoIF: Blå tröja, blå byxa, blå strumpa. Edsbro IF: Gul/svart-randig tröja, svart byxa, gul strumpa.
Hörnor: 8-4 (2-1).
Ingen trängsel här inte. På bilden tre av 64 betalande.
Publik: 64 på Rönningens Idrottsplats.
Inträde: 30 kronor utan programblad.
Servering: Ja. GB-glass med fokus på Magnum. Kaffe, korv med bröd och lite smågodis och kakor.
......................................................................................
Karlholmsbruk, som ligger cirka 25 kilometer norr om Tierp, är beläget invid Karlholmsfjärdenav Lövstabukten av Bottenhavet. Tämnarån mynnar vid Karlholmsbruk.
Karlholmsbruk förknippas ofta med Karlit som tillverkar bland annat träfiberskivor.
Karlholmsbruksbor pendlar ofta till arbeten även i Tierp och Gävle. Riksväg 76 passerar Karlholmsbruk och leder dels till Östhammar, dels till Gävle.
Karlholmsbruk har en väl bevarad bruksmiljö. Åren 1735-1931 fanns här masugn och hammarsmedja. Träindustrin grundades 1910. Bruket anlades av Charles de Geer och var till 1917 fideikommiss under Leufsta bruk . År 1880 uppfördes en lancashiresmedja som restaurerades 1973.
Namnet Karlholm kommer ifrån brukets grundare Charles de Geer som grundade bruket på 1720-talet.
Folkmängden 2010 var 1 150.
Brukets kyrka ligger inte mitt i byn...

... men det gör Missionskyrkan.

Klocktornet.

Pietetsfullt renoverad bruksvilla.

Icke renoverat, men bebott hus.

Bagarstugan bakar fortfarande det berömda Karlholmsbrödet.

Bruksfontänen.

Lancashiresmedjan speglar sig i dammens vatten.

2012-06-07

Wattholma IF – Edsbro IF 4-1 (2-0)

Nationaldagen firades på de lummiga vägarna i Roslagen med den gamla charmiga bruksorten Vattholma i norra Uppland som utflyktsmål. Två anrika bruksgäng i Wattholma IF och Edsbro IF skulle spela seriematch i div 5 Östra denna lediga dag (6/6) med avspark klockan 17.00 på natursköna Änglavallen.
Det fanns gott om tid att agera turist innan bollen var i rullning. Roslagsstoppet, som skickade två man från redaktionen, valde att ratta av den stora vägen vid Arlanda för att fortsätta färden mot Almunge och vidare mot Vattholma via små lokala och pittoreska vägar. Med Morrisseys melankoliska stämma i bakgrunden är stunden optimal.
Snart i Vattholma och den efterlängtade måltiden.
Vi hade siktat in oss på en härlig lunch i vacker bruksmiljö. Det var därför vi sköt på matintaget som dock blev allt mer senarelagd. Tuffa tider för två grabbar som är vana att äta vid en viss tidpunkt. När vi väl var framme i Vattholmas mer centrala delar möttes vi av en rejäl skur och tunga mörka moln på himlen, en nedlagd pizzeria,
Men oj vad mörkt - Flamingo Pizzeria stängd (sedan länge?)
ett stängt bibliotek men med den lokala handlaren vägg i vägg.
Ingen restaurang men nu skulle det införskaffas enligt tradition sallad, baguetter, brieost, kalkon och diverse dryck. Tänkte Roslagsstoppet.
Hur fel tänkte inte Roslagsstoppets utsända och handlaren - mataffären bredvid biblioteket var STÄNGD!
Det tänkte inte den lokale handlaren som passat på att stänga för att fira in nationaldagen. Nu började vi bli griniga när hungern gjorde sig allt mer påtaglig.
Vi var ensamma på genomfartsgatan i Vattholma. Två och en halv timme till match och vi lämnade tillfälligt orten för att besöka den betydligt större grannorten i Storvreta. Äntligen blev det restaurang och en belåtenhet sköljde över sällskapet när maten var uppäten.
Vretens Pizzeria, PUB och Restaurang dukade upp en efterlängtad och god måltid som intogs i sällskap med Storvretas lokala helgfirare.
Nu var det två glada grabbar som hoppade in i bilen och körde mot Vattholma igen via Lena kyrka. Ur högtalarna ljöd Morrisseys ”The Lazy Sunbathers”.
Steven Patrick Morrissey piggade upp oss.
Plötsligt sprack himlen upp när vi närmade oss Änglavallen som mötte oss förföriskt. Båda lagen värmde upp på en härligt mustig grön matta.
Änglavallen tog emot oss med strålande sommarsol och ett Edsbro IF som värmer upp.
Vi parkerade och betalade 30 kronor i inträde. Edsbros tyngre grabbar i publiken var redan på plats.
Edsbros medföljare höll till på den lilla läktaren i granens skugga.
De kan de här vägarna bättre och hade åkt gamla Östhammarsvägen via Bladåker.
Bakom fotbollsplan mötte ytterligare två gräsplaner upp samt en stor grusplan med gamla elljuslampor.
Det var förmodligen här som bandyn lirade sina matcher när vintrarna var riktigt, riktigt kalla och entusiaster fortfarande fanns som var uppe på nätterna och spolade. Ska vi säga fram till mitten av 1980-talet? Just denna kväll var grusplanen värd för den mycket populära bilbingon.
Bilbingon konkurrerade med stormatchen på Änglavallen.
Men, två så pass stora evenemang på orten som fotboll mellan Wattholma och Edsbro samt bilbingo samtidigt – hur har bygdens befolkning tänkt till här? Nåväl, det är inte Roslagsstoppets uppgift att lösa detta bekymmer utan kan bara enkom konstatera publikkrocken.
De ur publikhavet (51 personer totalt) som placerade sig framför omklädningsrummet struntade i bilbingon. För dem var det fotboll som gällde. Huset uppe i backen är IOGT/NTO-gården.
Edsbro, som klappade till Norrskedika IF med 4-2 i fredags, fick en mycket tung start på den här matchen. Wattholma kom framförallt fram på kanterna och hade 2-0 efter blott tio minuters spel.
Edsbro-depp i matchinledningen. Bollen hämtas ur nätmaskorna efter försmädliga 1-0 i baken efter självmål.
 Det första efter fem minuter genom ett självmål, det andra efter ett friläge när Edsbros försvar gick bort sig totalt.
Det var även nära ett tredje mål vid flera tillfällen, bland annat efter 17 minuter spel då Wattholma tryckte till en straff i ribban.
Wattholmas Patrick Eriksson har just prickat ribban och kan se bollen studsa ner framför Edsbro-målvakten David James Jenkins. Straff nr 2 satte Patrick Eriksson i andra halvlek ribba in.
Efter en halvtimme började Edsbro kliva högre upp och hittade då och då instick mot anfallarna efter fint passningsspel. Värst farligt var det dock aldrig förrän i 45:e minuten då Dennis Caldén missade öppet mål i snäv vinkel efter pass från broder Simon.
Edsbros målvakt David James Jenkins trängs hårt mellan "Wattholmasköldarna". Inget mål den här gången.
I andra halvlek hade Edsbro väldigt mycket boll, dels till följd av att Wattholma lämnade över initiativet, dels till följd av att Edsbro satsade mer framåt. Nu hade också Edsbro ett par, tre riktigt hyggliga chanser innan det blev dramatiskt på slutet.
Ett väl samlat Edsbro-försvar lyckas få undan bollen.
I 83:e minuten fick Edsbro en dubbelhörna som Marcus Kokk till slut dundrade in från distans i nättaket med en sträckt vrist. Glädjen blev dock kortvarig; ty minuten efter satt det avgörande 3-1-målet som till slut blev 4-1 på en omdiskuterat dömd straff.
En farlig Wattholma-frispark på gång.
Wattholma var mer distinkt i sina avslut och vann rättvist, men hade Edsbro varit med från start kunde det blivit en betydligt roligare resa hem genom skogarna via Bladåker för Edsbros luttrade supportrar.
Fortsättning följer...

Fortsättning Wattholma IF-Edsbro IF


På Änglavallen vajade Wattholma IF:s flagga allra mest...
...medan de boende i brukets gamla hus hängde ut Sveriges flagga. Det är ju nationaldag.

Målen:
1-0 (5) Självmål
2 -0 (10) Pedram Izadian
2-1 (83) Marcus Kokk
3-1 (84) Ville Kaarla
4-1 (87) Patric Eriksson (straff)
Dräkter:Wattholma IF: Orange tröja, svart byxa, svart strumpa. Edsbro IF: Gul/svart-randig tröja, svart byxa, gul strumpa.
Hörnor: 5-3 (2-1).
Publik: 51 på Änglavallen.
Inträde:30 kronor utan programblad.
Kön till den välförsedda kiosken ringlade lång - nåja - i halvtidspausen.
Servering: En kiosk som hade det mesta vi kan begära.
Nöjda och glada med nationaldagen återvände Roslagsstoppet mot kungliga huvudstaden med omnejd.
Förhoppningsvis är vi tre stycken på vägarna nästa resa om Söderbykarl-supportern väljer rätt. Fotboll i vacker och förförisk miljö eller locktoner från det motsatta könet. Två har valt sida. Och ja, även vi får locktoner.
-----------------------------------------------------------
Vattholma är en tätort i Uppsala kommun, belägen omkring två mil norr om Uppsala stad och en halvmil norr om Storvreta.
Lilla bäck, snart blir du ett med stora Fyrisån.
Vattholma är delat i två med det gamla vallonbruket och Fyrisån i mitten.
Fyrisån, för dagen spegelblank.
Vid det äldre området (nordväst om bruket), med bebyggelse från början och mitten av1900-talet, fanns tidigare en järnvägsstation. Denna revs på 1960-talet och ersattes på 1990-talet av en hållplats för Upptåget.
Röda Upptåget gör Vattholma den äran. Fast bilden är från Upplands-Väsby.
Här finns också en idrottsplats.  Wattholma IF har fotboll, bandy, skidor, ridning och ishockey på programmet.
Ett typiskt inkast på vackra Änglavallen.
På en höjd som vetter mot väg 290 till Uppsala finns Lena kyrka.
Lena kyrka...

...med omgivande vackra byggnader.
Den nyare delen av Vattholma ligger öster om bruket och består till stor del av radhus- och villabebyggelse från 1970- och1980-talet. Här finns skola, äldreboende och butik. Under andra halvan av 1990-talet byggdes en mindre sporthall i anslutning till skolan. Vattholma, som ligger i Norunda härad, var förr en egenkommun. Den viktigaste arbetsgivaren var tidigare Vattholma bruk, vilket lades ner1991.
Bruksgata i Vattholma.

TV i redskapsskjulet?
En syrengång mellan två hus.
En talande varningsskylt!
Vattholma bruk tillverkade bland annat gymnastikredskap, pumpar, stegar och karosser till brandbilar.
Fyrisån gav energi till bruket
1427 personer var bosatta i Vattholma 2010. Några av dem var på fotboll - och bilbingo i dag.
Svenska flaggan i topp på nationaldagen i Vattholma.