2013-09-30

IF Ferro – Marma Mehede IF 1-1 (0-1)

Herräng är ett pittoreskt litet samhälle i Häverö socken utanför Hallstavik. Den ack så sköna bygden i Roslagens vackra landskap är placerat utmed Singöfjärden i skärgården. Det är också ett av få ställen som ännu inte fått oväntat besök av Roslagsstoppets redaktion. Denna lördag (21/9) var dock även Herräng med dess marina avprickad på redaktionens utflyktsmål.
Det var förmodligen säsongens sista resa och nu var samtliga tre medarbetare med för att under den absolut sista sensommardagen avnjuta ännu en fotbollsmatch i landets lägre serier.
Entrén till Malmens Ip.
Bygdens lag i IF Ferro i vita tröjor mot Marma Mehede IF i röda tröjor i div 8 Norra på mysiga Malmens Idrottsplats inbäddat i skogsbrynet.
Vad kan dväljas i det lilla ödehuset?
Redaktionen kom i samspråk med domare Lars-Erik Andersson från Uppsala.
Lars-Erik Andersson i gult - en vittberest domare.
 Lars-Erik, som dömt på betydligt högre nivå under sin storhetstid, fann nu frid och njutning i att åka runt i bygderna och döma i de lägre serierna. Det var första besöket på Malmens Idrottsplats och han kunde avslöja för redaktionen att hemmalaget IF Ferro hade stora problem att få ihop lag till denna match. Anledningen var kvällens Grand Prix i speedway på Friends Arena i Solna som ligger ett stenkast från Roslagsstoppets redaktion och är hemmaarena för Nordens största idrottsförening. Speedway är stort i dessa trakter förklarade domare Andersson.
Den stora fotbollskonkurrenten i Herräng. Det är ju nära till Hallstavik och Rospiggarna, som dock inte svänger i den här bilden..
Nåväl, Ferro fick ihop ett lag men att de lyckades få en poäng via 1-1 (0-1) är än i dag ett stort frågetecken.
IF Ferro i ett höjdaranfall!
Här gäller det att slå bort bollen...
Publiken njöt i det vackra vädret på vackra Malmens Ip.
Förfriskningar fanns att inhandla i kiosken.
Marma Mehedes klack bestående av spelarfruar/flickvänner/fästmör.
Det här var nämligen unga Marma Mehedes match och dominansen kompletterat med alla farliga målchanser var total. Ändå kunde Ferro knappt tio minuter före slutet kvittera på ett ytterst sällsynt anfall.
- Hur står det till, frågar Ferros målvakt en fallen motståndarkämpe.


IF Ferro i försvarstagen.
Nöjda med det första besöket på lummiga Malmens IP tog vi en runda ner mot hamnen igen. Det var en alldeles bedårande vacker septemberdag och redan var planerna i gång inför nästkommande säsongs resor.
Ett bildsvep från hamnen:
...och från Herrängs centrum:
Korvkiosken i Herräng Centrum med strategiskt utplacerade trädgårdsstolar vid busshållplatsen.
Här fanns en gång en blomstrande affär som inte blomstrar längre.
Herräng och IF Ferro kommer definitivt att få besök igen.
Slut för den här säsongen - tack för den här säsongen. Många bilmil har det blivit för Roslagsstoppet på undersköna Roslagsvägar. Men det har det varit värt.
Nu ser vi fram emot säsongen 2014!
 
 

2013-09-17

Rånäs IF-Edsbro IF 0-2 (0-1)

Nybesökt brittisk arenaentré.
Roslagsstoppets medarbetare är i ständig rörelse och augusti månad innehöll ett antal fotbollsrelaterade resor till England följt av inrikes resande för att följa våra respektive lag. Därför var det med stor längtan som vi satte oss i bilen för att ratta mot Roslagen igen denna lördag som bjöd på den optimala sensommardagen.
Den fantastiska sommar vi haft fortsätter nämligen med välbehag in i september och den aktuella dagen ( 7 september) bjöd på närmare 24 plusgrader kompletterat med en klarblå himmel och strålande sol. Just denna fantastiska dag var vi på väg mot Rånäs och mötet i div 6 Östra mellan hemmalaget RIF i rött och vitt mot Edsbro IF som har häng på en andra plats i serien men först och främst vill behålla bronsplatsen. Vi hade än en gång tappat en av våra medarbetare som valde att vara ansvarsfull pappa. Efter matinköpet i Rimbo svängde vi av vid Ekebyholm för vidare färd mot Rånäs. Dagens lunchplats föll på Fasterna kyrka, en av alla dessa vackra kyrkor i Roslagen med Mörby slottsruin i bakgrunden.
Fastena kyrka är en vacker lunchbespisningsplats.
Stunden var optimal. Mätta efter en sallad kompletterat med bröd och pålägg lämnade vi Fasterna kyrka och passerade bland annat idylliska Gillberga, Rånäs skola som funnits sedan 1882 samt vackra Rånäs slott.
Alby Antik- och Kuriosa.
Vi hade tid på oss men valde ändå att köra in på grusvägen som tog oss fram till idrottsplatsen och dess närliggande festplats.
Inte lätt att hitta rätt till publikparkeringen...
Strax därefter dök Edsbros tyngre supportrar upp med ”Boxar´n” och ”Tosse” Mattsson i fronten. Det var glada miner. ”Boxar´n” var mer uppspelt än vanligt när det vankades boule med bärs framåt kvällningen hemma i Edsbro och ”Tosse” hade missat ett par matcher på grund av utlandsvistelse.
En lugn Tosse till höger och en mer uppspelt Boxar´n till vänster.
Boxar´n såg nämligen fram mot kvällens Boule med öl...
Men det här var inte enkom en resa som kom att handla om fotboll. Den handlade även om respekten för liv och en ung kämpe som hämtar sig från en tragisk och fruktansvärd händelse. En ung man som har hela livet framför sig och en ung man som kommer att klara den tuffa kampen tack vare sin egen inställning och sina lagkamraters uppställning.
Det skiljer på längden...
Matchen som sådan var inte bra. Det var hafsigt och slarvigt från båda håll där spel via mittfältet lämnades åt sidan denna dag.
Trots den ganska skrala matchkvalitén var det ingen åskådare som valde sandlådan denna dag.
Men det var Edsbro som var det bättre laget och gjorde också tidigt 0-1 när William Pousette skruvade in ledningsmålet. Då hade Edsbro redan haft en farlig frispark dryga minuten innan som målskytten Pousette klappade till på och som räddades till hörna av Rånäs målvakt Robert Jansson.
Edsbro i anfall.
En bra räddning dessutom. Stundtals var det även tufft spel och hela nio varningar delades totalt ut med 5-4-favör för hemmalaget. Även hemmalaget skapade ett par farliga chanser som dock Edsbros sevärde målvakt David James Jenkins med olika metoder avvärjde. Den andra halvleken blev den första lik med mest kamp och få målchanser.
Det är viktigt att alltid hålla koll på motståndaren.
Edsbros andra mål fram till 2-0-ledning var snyggt när ett pass skar igenom Rånäs lag och friställde Marcus Kokk som var kliniskt i sitt avslut i den 67:e minuten. Några fler mål blev det inte. Edsbro vann med 2-0 inför 66 betalande åskådare (20:- kr i inträde)
Publiken njöt mera av den underbara sommarsolen än av matchen...
...och Roslagsstoppets f.d. Dubbelkryckan, i dag Enkelkryckan, tar här en promenad ut i naturen utan kryckan  och förbi den hungriga hunden.
och har med blott tre omgångar kvar av östra sexan fortsatt häng på serietvåan  Films SK/IFK Dannemora-Österbybruk. Men, det viktigaste denna dag var ändå Edsbro-spelaren Andreas Mattssons initiativ att uppmuntra en ung kämpes kamp tillbaka till livet efter en hemsk upplevelse. Hemfärden kantades som vanligt av Morrisseys ljuva stämma. På något sätt har Morrissey blivit signifikativ med resorna till och i Roslagen. Liksom Roslagsstoppet.
På väg hemåt genom Rånäs.