2016-09-19

SK Elvan - fakta

Lördagen den 17 september var första gången Roslagsstoppets redaktion såg Lådö-laget SK Elvan på en fotbollsplan. Det skedde på Össeby IP.
Namnet SK Elvan har alltid fascinerat oss, varför vi beslutade oss för att ta reda på lite mer om klubben från Enköpings utkanter.
Som källa använde vi oss SK Elvans förträffliga hemsida.
Jonny Rödlund, jodå, han har spelat i SK Elvan!
Här i landslagsdress.
Någon gång i augusti 1924 tyckte några idrottsintresserade ungdomar i Lådö (Sparrsätra) i Enköpingstrakten att tiden var mogen för bildandet av en idrottsförening.
Föreningens första namn var Sparrsätra Sportklubb, klubbens första spelplan iordningsställdes i Klarbo där man i första hand höll på med fotboll men där även friidrott utövades av några medlemmar.
År 1929 flyttade man till Lådö, där ny plan hade färdigställts.
Den 22 maj samma år ändrades föreningens namn till Sparrsätra Idrottsklubb. Anledningen till namnbytet var att även i Simtuna hade det bildats en förening och eftersom de också kallade sig sportklubb så blev de båda föreningarnas initialer de samma vilket inte ansågs vara helt lyckat.
Den 24 januari 1932 var det dags för ännu ett namnbyte.

Vid ett sammanträde beslöts att anta det föreslagna namnet Sportklubben Elvan.
Bland andra namnförslag kan nämnas: Fyrväpplingens IF, SK Falken, BK Viking, BK Special och FF Falken.
Våren 1935 noterades Elvans första serieseger i Västupplandsserien, steget upp i Upplandsserien blev dock i svåraste laget och en degradering till lägre serie blev följden kommande säsong.

Vid seriens slut 1941 hade SK Elvan återigen bärgat en serieseger i Västupplandsserien, bortsett från denna serieseger förflöt 40-talet med medelmåttiga insatser av representationslaget.
1948-49 hade dock en ny generation spelare kommit fram och dessa ordnade till en ny serieseger, även denna gång i Västupplandsserien.
En händelse som också är värd att nämna är den som inträffade sommaren 1940:
Det rörde sig om en DM-match i fotboll som spelades borta mot Sigtuna. Med ett lag som till största delen bestod av oldboys och juniorer cyklade Elvan först till Enköping, med tåg (cyklarna togs med) fortsattes resan till Bro. Därifrån cyklade laget till Aske där två stora roddbåtar väntade. Med cyklarna travade i fören på båtarna skeppades laget över till Sigtunalandet, färden fortsatte så per cykel igen till Sigtuna Idrottsplats. Att det blev förlust i matchen hade mindre betydelse, Elvan hade i alla fall gjort en prestation som gav eko hela vägen till Stockholmspressen, och cykelentusiasten Torsten Tegnér strödde rosor i Idrottsbladet.
1961 togs föreningens nya idrottsplats i bruk efter det att en idrottsplatskommitté hittat en lämplig plats för fotbollsplan intill riksväg 70 vid Lådö.
Under första delen av 60-talet nåddes dock inga större framgångar i fotbollen.
Under 70-talet spelade A-laget t.o.m. 1975 i Div. V då man p.g.a. en serieomläggning degraderades till Div. VI trots en 9:e placering bland de 12 lagen. Under tiden i Div. V och även i Div. VI höll laget mestadels till i mitten eller på den nedre halvan av serien.

Även ett damlag som bildades 1974 och samma år debuterade i seriespelet deltog under denna tid i den lägsta divisionen.
Enligt uppgift spelades  seniorfotboll  säsongen 1988 i Div. VII innan fotbollssektionen lades på is och sedan dess var endast damgymnastiken en aktiv del i föreningen.

MEN:
2011 var  Elvan moget för seriespel i fotboll igen och när säsongen var till ända slutade laget på en hedrad femte  plats i Div VII Västra. 

2012 blev ett positivt år för klubben då laget tog hem seriesegern efter endast tre förluster på hela året och en målskillnad på 62-18, klart minst insläppta mål i serien. 
I dag spelar SK Elvan i Div. V Uppland Södra.

Höjdpunkten 2013 var matchen mot Fjärdhundra när publiken fick se en legendar på Lådö IP iförd Elvans tröja, det var ingen mindre än Jonny Rödlund som gjorde debut för SK Elvan.
Fotnot: Jonny Rödlund spelade fotboll i svenska landslaget, IFK Norrköping, BK Häcken, Västerås SK, Degerfors IF, Braga (Portugal), Energie Cottbus (Tyskland), Beijing Guoan, Enköpings SK, Skiljebo SK och, sist men inte minst, SK Elvan! Jonny Rödlund föddes 1971

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar