2018-05-31

Karlholms GoIF-Söderfors GoIF 1-5 (1-2)

Vacker Karlholmsvy
Det var den optimala försommardagen, tisdagen den 15 maj. Värmen, ljuset och den ack så inbjudande vackra grönskan var oemotståndlig. Redaktionen kunde inte motstå bruksderbyt i norra Uppland mellan de gamla bruksorterna Karlholmsbruk och Söderfors; båda orterna tillhörandes Tierps kommun med 27 kilometers avstånd fågelvägen i hjärtat av Roslagens så kallade vallonbruk. Det var derby i div 7 Uppland Norra mellan Karlholms GoIF och Söderfors GoIF. Karlholm, vackert beläget invid Karlholmsfjärden av Lövstabukten, spelade i förbundsserien div 3 1981.
Sedan degraderingen det året har Karlholms GoIF frånsett ett par säsonger i div 4 Uppland mestadels återfunnits i divisionerna 5 och 6. Numer är det likt många andra klassiska bruksorter avfolkat och det är svårt att överhuvudtaget få ihop lag till seriespel. Detta faktum kunde också bekräftas av damen i kiosken på idrottsplatsen som konstaterade att det var väl tio nya spelare i laget till kvällens match mot Söderfors. Förr i tiden var det pojkarna från bruket och orten som spelade boll. Nu finns det inte tillräckligt underlag och dagens lag består av utsocknes med internationellt inslag.
Vår resa inleddes från kungliga huvudstaden i 26-gradig värme. Ett snabbare stopp i Norrtälje för inköp av kvällens matintag innan färden fortsatte genom en kaskad av grönska i Roslagens famn. Vi passerade bland annat
Hargs bruk,
 som firar 350 år 2018,
Östhammar - som i sin tur firar 650 år just detta år - samt Öregrund innan vi via Forsmarks bruk och Lövstabruk blinkade höger och svängde in mot Karlholmsbruk.
Lancashiresmedjan i Karlholm uppfördes 1880.
Den gamla bruksorten som mellan åren 1735 - 1931 hade såväl masugn som hammarsmedja har en väl bevarad Lancashiresmedja som uppfördes 1880 för framställning av smidbart järn.
Efter matintag intill en inbjudande sjö omgivet av den storslagna arkitekturen i form av gamla bruksbostäder  i den sena eftermiddagssolen parkerade redaktionen på grusplanen utanför Rönningens Idrottsplats. Synen som mötte var tyvärr signifikativ med fotbollslagets utveckling.
Skylten som förkunnade att Du var på Rönningens Ip låg slängd på marken utefter entrébyggnaden.
Speakerbåset var tomt. Entrégrinden vidöppen och luckan tom.
Några ur publiken
Vi räknade till 38 personer som kantrade den natursköna platsen för att bevittna bruksderbyt i div 7 Norra mellan Karlholms GoIF och Söderfors GoIF.
Ännu så länge häger blåvita Karlholm med.
Hemmalaget inledde friskt och attackerade främst framgångsrikt på vänsterkanten med inspel mot straffområdet. Men det var från högerkanten som ledningsmålet kom redan i åttonde minuten efter ett distinkt avslut i bortre burgaveln. Efter drygt 20 minuters spel tog dock Karlholm slut.
Det kan har varit orken i den rekordvärme som dragit in över landet under maj månad. Det kan ha varit Söderfors som spelade taktiskt. Oavsett, Söderfors arbetade sig allt mer in i matchen och tog successivt över.
Söderfors driver upp tempot.
Bortalaget anfaller.
Karlholms försvarslinje hade inget motvapen mot Söderfors attacker som innan halvtid vänt matchen. I öppningen av andra halvlek gjorde Söderfors tre raka mål inom sex minuter; mellan 54:e och 60:e minuten fram till slutresultatet 1-5.
En luftpastej att beundra...
Sista halvtimmen fick Karlholm känna mer på bollen och skapa lägen, men det till följd att Söderfors lät hemmalaget i blått göra det.
Kontrasterna är stora; närmast ofattbara jämfört med då och nu.
 

År 1972 var nämligen dagens maktfaktor i världens bästa fotbollsliga, miljardindustrin Manchester City motståndare till lilla Karlholms GoIF på Rönningens Ip. City, som vunnit engelska ligan 1968, var på sommarturné i Sverige och fredagen den 21 juli 1972 möttes lagen. Manchester City vann med uddamålet, 4-3. Besöket gjordes möjligt genom att boardfabriken Karlit i Karlholm hade ett säljkontor i Manchester. På säljkontoret arbetade en person med goda kontakter inom Manchester City.
När Manchester City planerade träningsläger i Sverige den aktuella sommaren och möten med flera allsvenska lag hittade klubbarna en lucka i kalendern för detta historiska möte i bruksorten Karlholmsbruk.
Karlholms bruksidyll fotograferad på hemvägen.
Hemfärden genom det vackra landskapet och de ljuvliga små byarna inbäddade i försommargrönskan gjordes som vanligt tillsammans med skönsjungande Morrissey.
Morrissey skönsjöng för oss i den sommarsköna majkvällen.
Mål: 1-0 (8) Mehdi Husseini, 1-1 (30) Mohammed Boudjedjou, 1-2 (44) Mohammed Boudjedjou, 1-3 (54) Willy Wendel, 1-4 (58)  William Rolin, 1-5 (60) Mohammed Boudjedjou .
Varningar, Karlholm GoIF: Andreas Vestin. Söderfors GoIF: Filip Rodin, Alexander Carlsson.
Hörnor, Karlholm GoIF: 8 (6). Söderfors GoIF: 6(2).
Dräkter, Karlholm GoIF: Blå strumpa, blå byxa, blåvitrandig  tröja. Söderfors GoIF: Svart strumpa, svart byxa, orange tröja.
Publik: 38 (fri entré).
Varmkorven: 4 på en femgradig skala. Spänstig med gott bröd.
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar