2010-06-28

Roslagskulla låter bollen rulla

Roslagskulla IF är en fotbollsklubb från Åkersberga i Storstockholm. A-laget spelar 2010 i Division 5 norra Stockholm, där man möter lag som Huvudsta IS, Turkiska SK, Enebybergs IF, Rydbo IF för att nämna några.
Klubbens devis skäms sanerligen inte för sig.

Här lite historik hämtad från föreningens hemsida http://www.roslagskullaif.se: Roslagskulla IF:s första styrelsemöte hölls den 2 mars 1933. På den idrottsliga sidan började man med gymnastik, fri idrott, terränglöpning samt fotboll. Fotbollsstjärnor bland många andra: "Stubben" från Gregersboda, "Gustav" från Östanå, Gösta Enström från Östanå samt skyttekungen "Trädgårdskalle" från Östanå.
Bandyn satte full fart med den fenomenale målvakten Harry Järnholm och med klubborna vilt svingande Rudolf Fredriksson och Holger Petre. Bandyn lades ner på 40-talet och många spelare värvades då till Wettershaga.
Föreningens dräktfärger var vit tröja med svarta byxor, som på 1940-talet ändrades till rött och svart. Idag är hemmafärgerna röd tröja, vita byxor, röda strumpor.
Som många andra idrottsföreningar drev klubben en dansbana med blandat resultat och varierat musikutbud. Verksamheten lades ner på 70-talet efter stora raggarkravaller och dåligt understöd från polisens sida. Markägaren orkade till slut inte med alla upptåg i den hemvändande publikens och raggarnas spår.
Här är entrén till underbara Lötvallen, som fick sitt namn på 1950-talet. Runt idrottsplatsen finns ett nyuppsatt elstängsel, allt för att hålla vildsvinen borta från den mycket välskötta planen.
Ena målet vetter mot en Östersjövik och det går att ta sig ett dopp direkt efter match och träning om så önskas.
Annan vy över Lötvallen.
Så här ser omklädningsrum och servering ut på håll.



Roslagskulla IF tillåter gärna andra ideella föreningar att affischera på Lötvallen.










Plats för glasspapper, minsann.
Tröttnar medföljande småttingar på matchen så finns en sandlåda att leka i.
Hemmabåset!


Utanför arenan finns en rostig container från Sovjetunionens järnväg.











Skrivaren av dessa rader har ingen aning varför containern hamnat i Roslagskulla...

2010-06-24

Söderbykarls IF - Edsbro IF 1-4

Matchen:

Edsbro IF är seriens bästa lag i div 6 Östra Uppland. På onsdagskvällen (23/6) med blott två dagar kvar till sommarens högtid, det vill säga midsommarafton, tog Edsbro en ny klar seger och toppar därmed tabellen inför uppehållet. Det blev 4-1 (1-0) borta mot Söderbykarls IF på Åbyvallen - siffror som kunde alternativt borde ha varit betydligt större. Edsbro som har klara linjer i sitt spel dominerade stundtals kraftigt och vann varenda duell. De fyra målen var samtliga riktigt läckra där hemmaförsvaret rullades upp ordentligt. 1-0-ledningen efter de första 45 minuterna var målmässigt knapp men spelmässigt hur klar som helst. I andra halvlek stängde Edsbro matchen definitivt på fyra minuter med två snabba mål fram till 3-0. Efter våren har nu Edsbro nio poängs försprång i toppen, dock med en match mer spelad än tvåan. Söderbykarl har det jobbigare och är placerat på näst sista plats, men har sju poäng upp på jumbon Södra Uppsala SK. Noterbart är endast ett lag flyttas ner.
0-1 Peter (15)
0-2 Simon (63)
0-3 Simon (67)
0-4 Magnus (78)
1-4 (79)

Hörnor: 1-5 (0-2).
Dräkter, Söderbykarl IF: Blå tröja, vit byxa, blå strumpa. Edsbro IF: Gul/svart-randig tröja, svart byxa, gul/svart-randig strumpa.
Publik: 58 på Åbyvallen.
Servering: Ja. Kaffe, korv, läsk och diverse smågodis.
Väder: En ljuvlig sommardag med cirka 21 grader och klarblå himmel följdes upp av en skimrande solnedgång och en kvällstemperatur på cirka 17 grader.
Entrén kostar 25 kronor. Avgiften erläggs vid det lilla vita bordet och som biljettkvitto får du en skraplott som kan ge dig bilar eller kontanter. Någon bil eller 300.000:- har vi inte sett att det betalats ut, men en och annan vinst på 25:-.

Åbyvallen är en lantlig idyll, vilket bevisas inte minst av kossorna i bakgrunden. Planen är väl heller inte den mest plana, om man så säger.
Det lokala bandet Trabuco Oaks släppte i samband med Söderbykarls IF:s 70-årsjubileum 2004 en minicd varifrån vi citerar
" Magen må puta
men vi har alltid full koll.
Planen må luta
men vad spelar det för roll.
Det lutar åt vårt håll"
I denna matchen lutade den inte åt SIF:s håll...
Söderbykarls IF har ett pampigt klubbhus en bit från arenan. Vad gör väl det att ett K i (K)arl har fallit bort ur skylten?
För länge,länge sedan spelades ishockey i Söderbykarl. Laget är borta, men rinken är kvar och har fått förfalla. Den gamla skylten Håll Sverige rent sitter kvar.
När sista isen töat bort placerades målburarna utanför rinken. Här ligger de kvar, nästan dolda av en allt frodigare växtlighet. Förgänglighet á la Söderbykarl!

Något om bygden:
Söderby-Karl (även Söderbykarl) är en tätort i Norrtälje kommun i Stockholms län. Här bor cirka 230 personer. Riksväg 76 samt länsväg 283 går genom socknen.
Namnet var fram till 1796 Söderby, från 1796 Söderby-Karl. Namnändringen tillkom efter sammanslagning mellan Karls församling och Söderby församling 1796-12-20. Detta sedan Karls kyrka brunnit.
Söderbykarls kyrka idag.
Tätorten ligger från och med den 1 januari 2006 i Estuna och Söderby-Karls församling. Här finns även Söderbykarls skola som av Skolverket vid den senast granskningen får högsta betyg.
Man har funnit omkring 1 900 fornlämningar runt Söderbykarl. Från bronsåldern finns 325 rösegravar. Dessa finns i anslutning till stora boplatser med skärvstenshögar. Järnåldern representeras av omkring 40 gravfält från äldre och yngre järnåldern. Som exempel på fynd kan nämnas två dryckeshorn från folkvandringstiden. Det finns tre fornborgar i socknen. Dessutom är en runsten bevarad.
Det finns en kyrkoruin från medeltiden: Karls kyrkoruin. Den har konserverats 1934-1935.
Här finns även Sankt Karlungs källa.
Namnet skrevs 1314 Sudherby. 1287 skrevs Karlungskirkiu. Namnen består av "söder" samt "by" i betydelsen "gård" eller "by". Vidare ger ordet karlung betydelsen troligen "mannen från Karlösa" samt till slut ordet "kyrka".
Resa med SL till Söderbykarl:
Från Tekniska Högskolan i Stockholm tar du buss 676 till Norrtälje busstation.
Där byter du till buss 637 mot Grisslehamn och stiger av i Söderbykarl. Hållplatsen Åby är belägen precis vid Åbyvallen.
Restid c:a 90 min.

2010-06-05

Rånäsresan - del 2

Fasterna församling är en församling i Uppsala stift inom Svenska kyrkan. Församlingen ingår i Rimbo pastorat.
Församlingen ligger i Norrtälje kommun i Stockholms län. Förr i tiden, när församlingen var en socken, tillhörde den Sjuhundra härad i Attundaland.
Fasterna var tidigare egen kommun. Vid kommunreformen 1952 gick kommunen upp i Sjuhundra landskommun, som i sin tur 1967 blev en del av Rimbo kommun. Sedan 1971 tillhör området Norrtälje kommun.
Fasterna kyrkby med Fasterna kyrka ligger på västra sidan av sjön Skedviken ca 30 km väster om Norrtälje och cirka 10 km nordväst om Rimbo.
Socknarna Fasta och Esterna sammanslogs 1797 och bildade senare Fasterna församling.
Församlingen består av öppen slättbygd, kring sjön Skedviken, samt skogsbygd som omger slätten.
Helt i söder passerar riksväg 77 genom ca 1 km av församlingens område. I nordväst ligger Ubby-Långsjön och invid den, byn Hummelbol. I nordost ligger Gavel-Långsjön och vid dess sydspets ligger Rånäs villasamhälle
Från kyrkogården en vacker utsikt över slättland, skog och landsväg.
Mörby slott är känt sedan 1300-talet, då en timrad sätesgård, ägd av Henrik Damerow (tysk adelsman), fanns på platsen. Nästa ägare tillhörde den Popperska släkten Slaweka, som på 1450-talet uppförde det första stenhuset, vars rester man fortfarande kan se. Mot slutet av 1400-talet övergick gården genom giftermål till att tillhöra släkten Oxenstierna, som hade sitt huvudsäte här under 250 år. Under 1500-talet ägdes gården av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna, som på 1550-talet byggde ut Mörby till ett praktfullt slott.
Vackrast sägs det att slottet var i mitten på 1600-talet. Snart därefter började dock slottet att förfalla, och år 1728 köptes det förfallna slottet av Arvid Horn som flyttade koppartaket till det närliggande Ekebyholms slott. Enligt legenden vann Arvid Horn koppartaket i ett parti kortspel
När slottet brann 1740 blev ödeläggelsen total. Folk i socknen tog för vana att ta stenar från ruinen, till byggnadsmaterial, bland annat till bygget av Fasterna kyrka. Slottsruinen utgrävdes och rustades under 1930- och 1940-talen
I dag är slottsruinen stängd för att skydda de olika fladdermusarter som tagit lokalerna i besittning.

Finsta är en småort i Skederid församling, Norrtälje kommun belägen vid riksväg 77 och strax norr om Skederids kyrka. Befolkningen uppgick 2005 till 191 personer.
En allmänt spridd missuppfattning, grundad på en långt senare tradition, är att den heliga Birgitta skulle ha fötts på Finsta. Ett bevarat medeltida brev (tryckt i Svenskt Diplomatarium som nr 1400) visar dock att det inte var Birger Persson som bodde på Finsta 1303 utan två andra frälsemän, Magnus Nilsson och hans granne Lars i Finsta. De påvliga kanonisationsakterna, i sammanhanget officiella dokument, nämner en helt annan födelseort. Det är därför ytterst osannolikt att Finsta skulle vara Birgittas födelseplats.
Finsta har i modern tid trots det blivit ett viktigt besöksmål för Birgitta-turismen, inte minst för att Norrtälje kommun av marknadsföringsskäl vill upprätthålla den gamla myten. Bland annat byggdes på 1900-talet den s k "bönegrottan" i närheten av den plats där Birgitta antas ha fått sina första uppenbarelser
Finsta gamla järnvägsstation är bevarad. Den smalspåriga järnvägen mellan Rimbo och Norrtälje invigdes 23 oktober 1884 och var ett viktigt transportmedel för människor och gods, t ex tegel från Finsta tegelbruk.
Järnvägen lades ner 1969 och stationshuset renoverades och gjordes om till bostad 2002-2003.
En gammal affärslokal finns kvar med skyltgaljen ovanför dörren och Cocacolaflaskor i skyltfönstret. Ingen försäljning sker längre.
Utmed genomfartsleden, väg 77, finns ännu en gammal affärsbyggnad bevarad.
En stilla å flyter genom samhället...
...som bl a kan visa upp ödebyggnader och stengrunder ganska centralt.

(Vänsterklicka på bilderna så blir de större)

Rånäsresan - del 1

Rånäs är en bruksort i Norrtälje kommun i Uppland. Rånäs ligger mellan sjöarna Skedviken och Gavel-Långsjön. Invånarantalet 2005 var 449 personer.Rånäs mysiga lilla lanthandel ligger centralt i tätorten.
Rånäs slott tillhörde riksmarsken Karl Ulfsson till Tofta och såldes 1388 till Uppsala stift. Det köptes 1559 av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna och lades under Mörby slott. 1674 köptes Rånäs av hovmarskalken J. V. Lützow, som gjorde det till säteri. Rånäs och Mörby köptes 1704 av Magnus Stenbock. Rånäs övertogs 1734 av greve G. L. Stenbock. Genom gifte fick han även Mörby slott och gods. 1772 såldes egendomarna till bergsrådet Jean Le Febure, ägare av Gimo bruk. Rånäs fick bruksprivilegier 1774. Le Febures måg, Axel Didrik Reuterskiöld, byggde det nuvarande slottet 1833-1844. Det ritades av arkitekten Per Axel Nyström. Slottet tillhörde Gimo bruk fram till 1928 och beboddes tills dess av fru Louise Reuterskiöld samt hennes barn legationssekreterare Carl Reuterskiöld och Louise "Duckie" Peyron. Från 1931 användes Rånäs som sinnessjukhus av Stockholms stad.Sedan 1999 används Rånäs slott som hotell och konferensanläggning.
Det är Vallonhuset som ses på bilden ovan.
Ett stenkast från slottet ligger en gammal stenkvarn, där man malde brukets säd på 1700- och 1800-talet. (Bilderna ovan och nedan)

En vacker paviljong på en ö...
...och en ö brukar ju vara omgiven av vatten. Inget undantag här.
Rånäs festplats är granne med idrottsplatsen. I dag tycks festplatsen inte användas allt för ofta. En vacker motljusbild visar upp dansbanan.
Dansbanans artistingång har släppt in många vokala stjärnor och taktfasta musiker.
Trött av allt dansandet, ja då var det bara att sjunka ner på träbänken och vila en stund.
Men bänkarna är på sniskan vilket ju tyder på att de sällan används.

(Vänsterklicka på bilderna så blir de större)

Rånäs IF-Söderbykarls IF 5-1

Matchen:
Det var en alldeles underbar sommarkväll i Roslagens vackra grönska när Rånäs IF på fredagen (4/6) tog säsongens andra seger i årets upplaga av div 6 Östra Uppland. Det blev klara 5-1 (1-0) mot Söderbykarls IF. Efter en jämn första halvlek - där Söderbykarl faktiskt hade det mesta och bästa av spelet - rullade Rånäs enkelt ut sina gäster i andra halvlek och vann klart rättvist efter flera vackra mål. Noterbart är att Söderbykarls målvakt var riktigt bra och gjorde flertalet vassa ingripanden. Ibland visste han om dessa, i bland till synes helt ovetande...
Rånäs IF-Söderbykarls IF 5-1 (1-0)
1-0 (45) Självmål
2-0 (58)
2-1 (63) Självmål
3-1 (66)
4-1 (74)
5-1 (85)

Hörnor: 3-7 (1-6)
Dräkter, Rånäs IF: Röd tröja, svart byxa, svart strumpa. Söderbykarl IF: Blå tröja, vit byxa, blå strumpa.
Publik: 52 på Rånäs IP.
Inträde: 20 kr.
Servering: Ja.
Väder: En fantastisk sommardag med drygt 20 grader följdes upp av en ljuvlig och ljummen kväll och cirka 18 grader.
På väg in på idrottsplatsen passeras den flagnande skylten till Rånäs festplats (mer bilder från denna i ett annat inlägg). I bakgrunden ses omklädningsrum samt serveringen med gott kaffe och spänstig varmkorv.
Som synes av publiksiffran nämnd i texten ovan var det ingen invasion precis. Men det kom entusiaster i det vackra vädret.
Matchuret på väg över planen...
...och nu är det på plats. Det fungerade perfekt först sedan matchen pågått i 14 minuter.
En rånåsspelare fälls utanför målområdet. Straff? Frispark? Delar av Söderbykarlklacken avvaktar med spänning domarens beslut. Skönt, bara frispark.
Hemmaläktaren mot slutet av första halvlek. Många har redan gått till serveringen, andra följer vad som händer vid Söderbykarlmålet.
Något om bygden:
Rånäs är en bruksort i Norrtälje kommun i Uppland. Rånäs ligger mellan sjöarna Skedviken och Gavel-Långsjön.
Här har släkterna Oxenstierna, Stenbock och Reuterskiöld haft egendom sedan 1300-talet. Under sena 1700-talet producerade bruket 1500 skeppund stångjärn årligen. På senare tid har här tillverkats zinkvitt, men den produktionen har upphört. I dag tillverkas bilfjädrar.

Rånäs slott i sen empirestil uppfördes 1833-1844 för Axel Didrik Reuterskiöld.
Den 23 oktober 1884 öppnade LNJ järnväg (Länna-Norrtälje Järnväg) mellan Uppsala och Norrtälje, vilken drogs förbi Rånäs som fick ett vackert stationshus i sten. Den 8 juli 1905 övertogs tågtrafiken av SRJ som den 1 juli 1959 införlivades med SJ. Den 1 januari 1967 lades persontrafiken ned på sträckan, och den 1 juli 1969 var det dags för godstrafiken. Sista tåget gick den 25 juli 1977 med några entusiaster i rälsbussen YFo5p 904, och sedan revs spåren upp.
1972 startades SL-busslinje 648, som går än idag. Med denna linje kan man ta sig kollektivt till Rånäs och dess grannbyar från Rimbo.
Idrottsföreningen Rånäs 4H bildades 1956 och tillhör Sveriges bästa friidrottsklubbar. Maria Akraka är en av många stjärnlöpare som har tävlat för klubben.
1956 spelades filmen Åsa-Nisse flyger i luften in vid Rånäs järnvägsstation, som fick gestalta Knohults järnvägsstation. Man kan dock se SRJ-märkningen på vagnarna i filmen.
Resa med SL till Rånäs: Buss 639 från Tekniska högskolan i Stockholm till Rimbo för byte till
buss 648 mot Ubby. Hållplats: Rånäs slott.