Matchen:
Det var en alldeles underbar sommarkväll i Roslagens vackra grönska när Rånäs IF på fredagen (4/6) tog säsongens andra seger i årets upplaga av div 6 Östra Uppland. Det blev klara 5-1 (1-0) mot Söderbykarls IF. Efter en jämn första halvlek - där Söderbykarl faktiskt hade det mesta och bästa av spelet - rullade Rånäs enkelt ut sina gäster i andra halvlek och vann klart rättvist efter flera vackra mål. Noterbart är att Söderbykarls målvakt var riktigt bra och gjorde flertalet vassa ingripanden. Ibland visste han om dessa, i bland till synes helt ovetande...
Rånäs IF-Söderbykarls IF 5-1 (1-0)
1-0 (45) Självmål
2-0 (58)
2-1 (63) Självmål
3-1 (66)
4-1 (74)
5-1 (85)
Hörnor: 3-7 (1-6)
Dräkter, Rånäs IF: Röd tröja, svart byxa, svart strumpa. Söderbykarl IF: Blå tröja, vit byxa, blå strumpa.
Publik: 52 på Rånäs IP.
Inträde: 20 kr.
Servering: Ja.
Väder: En fantastisk sommardag med drygt 20 grader följdes upp av en ljuvlig och ljummen kväll och cirka 18 grader.
På väg in på idrottsplatsen passeras den flagnande skylten till Rånäs festplats (mer bilder från denna i ett annat inlägg). I bakgrunden ses omklädningsrum samt serveringen med gott kaffe och spänstig varmkorv.
Som synes av publiksiffran nämnd i texten ovan var det ingen invasion precis. Men det kom entusiaster i det vackra vädret.
Matchuret på väg över planen...
...och nu är det på plats. Det fungerade perfekt först sedan matchen pågått i 14 minuter.
En rånåsspelare fälls utanför målområdet. Straff? Frispark? Delar av Söderbykarlklacken avvaktar med spänning domarens beslut. Skönt, bara frispark.
Hemmaläktaren mot slutet av första halvlek. Många har redan gått till serveringen, andra följer vad som händer vid Söderbykarlmålet.
Något om bygden:
Rånäs är en bruksort i Norrtälje kommun i Uppland. Rånäs ligger mellan sjöarna Skedviken och Gavel-Långsjön.
Här har släkterna Oxenstierna, Stenbock och Reuterskiöld haft egendom sedan 1300-talet. Under sena 1700-talet producerade bruket 1500 skeppund stångjärn årligen. På senare tid har här tillverkats zinkvitt, men den produktionen har upphört. I dag tillverkas bilfjädrar.
Rånäs slott i sen empirestil uppfördes 1833-1844 för Axel Didrik Reuterskiöld.
Den 23 oktober 1884 öppnade LNJ järnväg (Länna-Norrtälje Järnväg) mellan Uppsala och Norrtälje, vilken drogs förbi Rånäs som fick ett vackert stationshus i sten. Den 8 juli 1905 övertogs tågtrafiken av SRJ som den 1 juli 1959 införlivades med SJ. Den 1 januari 1967 lades persontrafiken ned på sträckan, och den 1 juli 1969 var det dags för godstrafiken. Sista tåget gick den 25 juli 1977 med några entusiaster i rälsbussen YFo5p 904, och sedan revs spåren upp.
1972 startades SL-busslinje 648, som går än idag. Med denna linje kan man ta sig kollektivt till Rånäs och dess grannbyar från Rimbo.
Idrottsföreningen Rånäs 4H bildades 1956 och tillhör Sveriges bästa friidrottsklubbar. Maria Akraka är en av många stjärnlöpare som har tävlat för klubben.
1956 spelades filmen Åsa-Nisse flyger i luften in vid Rånäs järnvägsstation, som fick gestalta Knohults järnvägsstation. Man kan dock se SRJ-märkningen på vagnarna i filmen.
Resa med SL till Rånäs: Buss 639 från Tekniska högskolan i Stockholm till Rimbo för byte till
buss 648 mot Ubby. Hållplats: Rånäs slott.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härlig uppdatering med fina bilder på Rånäs.
SvaraRaderaDit måste jag åka någongång.
Ha det gott
Mvh
Mats
www.idrottsplats.se
Svensk Idrottsplatsnostalgi