Fasterna församling är en församling i Uppsala stift inom Svenska kyrkan. Församlingen ingår i Rimbo pastorat.
Församlingen ligger i Norrtälje kommun i Stockholms län. Förr i tiden, när församlingen var en socken, tillhörde den Sjuhundra härad i Attundaland.
Fasterna var tidigare egen kommun. Vid kommunreformen 1952 gick kommunen upp i Sjuhundra landskommun, som i sin tur 1967 blev en del av Rimbo kommun. Sedan 1971 tillhör området Norrtälje kommun.
Fasterna kyrkby med Fasterna kyrka ligger på västra sidan av sjön Skedviken ca 30 km väster om Norrtälje och cirka 10 km nordväst om Rimbo.
Socknarna Fasta och Esterna sammanslogs 1797 och bildade senare Fasterna församling.
Församlingen består av öppen slättbygd, kring sjön Skedviken, samt skogsbygd som omger slätten.
Helt i söder passerar riksväg 77 genom ca 1 km av församlingens område. I nordväst ligger Ubby-Långsjön och invid den, byn Hummelbol. I nordost ligger Gavel-Långsjön och vid dess sydspets ligger Rånäs villasamhälle
Från kyrkogården en vacker utsikt över slättland, skog och landsväg.
Mörby slott är känt sedan 1300-talet, då en timrad sätesgård, ägd av Henrik Damerow (tysk adelsman), fanns på platsen. Nästa ägare tillhörde den Popperska släkten Slaweka, som på 1450-talet uppförde det första stenhuset, vars rester man fortfarande kan se. Mot slutet av 1400-talet övergick gården genom giftermål till att tillhöra släkten Oxenstierna, som hade sitt huvudsäte här under 250 år. Under 1500-talet ägdes gården av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna, som på 1550-talet byggde ut Mörby till ett praktfullt slott.
Vackrast sägs det att slottet var i mitten på 1600-talet. Snart därefter började dock slottet att förfalla, och år 1728 köptes det förfallna slottet av Arvid Horn som flyttade koppartaket till det närliggande Ekebyholms slott. Enligt legenden vann Arvid Horn koppartaket i ett parti kortspel
När slottet brann 1740 blev ödeläggelsen total. Folk i socknen tog för vana att ta stenar från ruinen, till byggnadsmaterial, bland annat till bygget av Fasterna kyrka. Slottsruinen utgrävdes och rustades under 1930- och 1940-talen
I dag är slottsruinen stängd för att skydda de olika fladdermusarter som tagit lokalerna i besittning.
Finsta är en småort i Skederid församling, Norrtälje kommun belägen vid riksväg 77 och strax norr om Skederids kyrka. Befolkningen uppgick 2005 till 191 personer.
En allmänt spridd missuppfattning, grundad på en långt senare tradition, är att den heliga Birgitta skulle ha fötts på Finsta. Ett bevarat medeltida brev (tryckt i Svenskt Diplomatarium som nr 1400) visar dock att det inte var Birger Persson som bodde på Finsta 1303 utan två andra frälsemän, Magnus Nilsson och hans granne Lars i Finsta. De påvliga kanonisationsakterna, i sammanhanget officiella dokument, nämner en helt annan födelseort. Det är därför ytterst osannolikt att Finsta skulle vara Birgittas födelseplats.
Finsta har i modern tid trots det blivit ett viktigt besöksmål för Birgitta-turismen, inte minst för att Norrtälje kommun av marknadsföringsskäl vill upprätthålla den gamla myten. Bland annat byggdes på 1900-talet den s k "bönegrottan" i närheten av den plats där Birgitta antas ha fått sina första uppenbarelser
Finsta gamla järnvägsstation är bevarad. Den smalspåriga järnvägen mellan Rimbo och Norrtälje invigdes 23 oktober 1884 och var ett viktigt transportmedel för människor och gods, t ex tegel från Finsta tegelbruk.
Järnvägen lades ner 1969 och stationshuset renoverades och gjordes om till bostad 2002-2003.
En gammal affärslokal finns kvar med skyltgaljen ovanför dörren och Cocacolaflaskor i skyltfönstret. Ingen försäljning sker längre.
Utmed genomfartsleden, väg 77, finns ännu en gammal affärsbyggnad bevarad.
En stilla å flyter genom samhället...
...som bl a kan visa upp ödebyggnader och stengrunder ganska centralt.
(Vänsterklicka på bilderna så blir de större)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar