2011-05-14

Edsbro IF – IF Vesta 1-1 (1-0)

Det var blött så det förslog i Edsbro.
Det blev en mycket blöt och dramatisk fredagskväll (13 maj) på Lummevi IP när nykomlingen Edsbro IF mötte en av förhandsfavoriterna i div 5 Östra, IF Vesta. Två röda kort, en mängd gula kort (totalt sex stycken) samt ett sent kvitteringsmål på straff var till och med mer underhållning än vad berömda Edsbrorevyn kan erbjuda.
Avsparken blev en halvtimme sen (19.45) för att Edsbros säkre och välmeriterade målvakt Stefan Söderqvist skulle hinna från sitt arbete på Arlanda. Trots det var inte Söderqvist på plats när alldeles utmärkta huvuddomaren Sofia Tjernberg  (Uppsala) blåste i gång matchen.
Matchen i regnmörker.
Niklas Johansson fick hoppa in mellan stolparna men avlöstes ganska snart efter nio minuters spel av nämnde Söderqvist som äntligen rattat in på Lummevis grusplan till parkeringsplats. Det var bara början på denna händelserika match. Minuten efter blev Vestas målvakt Julius Reilay utvisad när han agerade målvakt långt, långt utanför straffområdet.
Trots en man mindre var det ändå Vesta, som inlett seriespelet knackigt innan Rådmansö SK knockades i omgång 3 med 5-0, som var det mer anfallande laget mycket tack vare sin spelskicklighet. Edsbro spelar dock klokt med två till tre pass inom laget innan en långboll lyfts mot ständige orosmomentet Magnus Taxén på topp.
Just Taxén  blev också matchens förste målskytt när han i 27:e minuten tog hand om ett misstag i Vestas försvarslinje. Enligt tradition lobbsköt Taxén bollen säkert över målvakten. I sin iver att kvittera öppnade sig Vesta bakåt och Edsbro fick flera vassa lägen innan första halvlek var slut. Mest minns vi Simon Caldéns läge i 37:e minuten samt Taxéns skott tätt, tätt utanför efter 39 minuters spel.
I andra halvlek blev Edsbro alldeles för trygga och försiktiga med en man mer. Vesta flyttade upp sina positioner och skapade tryck mot hemmaförsvaret, dock utan några nämnvärt farliga chanser. I 82:a minuten fick Loïc Gonzalez-Rocher sitt andra gula kort och därmed var Vesta nere i blott nio man resten av matchen.  Klar fördel Edsbro – ledning med matchens enda mål och två man mer med knappt tio minuter kvar. Då gjorde försvaret bort sig i straffområdet när en till synes onödig knuff (alt halkade EIF-spelaren på det hala underlaget) resulterade i en straffspark för Vesta. Mats Nyman var säker och fastställde 1-1. Det oavgjorda resultatet var trots allt rättvist, men också väldigt snöpligt för Edsbro som onödigt tappade två poäng.
På fredag, dvs 20 maj, spelar Edsbro sin nästa match. Det på bortaplan mot Rasbo IK. 100-års jubilerande IF Vesta spelar hemma på Österängens IP mot Norrskedika IF.
1-0   (27) Magnus Taxén
1-1 (87) Mats Nyman (straff)
Hörnor: 0-7 (0-4).
Dräkter, Edsbro IF: Gul/svart-randig tröja, svart byxa, gul/svart-randig strumpa. IF Vesta: Blå tröja, blå byxa, blå strumpa.
Publik: 63 på Lummevi.
Servering: Ja. Kaffe, läsk, godis, glass och inte minst den spänstiga korven som får högsta betyg. Även nämnda kaffet var av utmärkt arom.
 Något vändkors finns inte, men det är här entrén erläggs. I regnet skyddar sig biljettförsäljaren under en GB-glass-parasoll. GB-glass-gubben (vanlig i Roslagen) på Lummevi finns med i tidigare reportage.
Inträde: 30 kr inklusive aktuellt matchprogram med annonser, text, tabell samt laguppställningar.