2011-05-09

Lohärad/Estuna IF-Grisslehamns SK 1-5 (1-1)

Det var med förväntningar som redaktionen rattade mot Björkhaga IP och mötet i andra omgången av div 6 Östra denna härliga vårkväll den 6 maj 2011. Lohärad/Estuna, som premiärföll mot Rimbo med 2-0 mot Grisslehamn som vann sin första match mot Knutby (4-0).
Det är inte nu som matchdräktsproblemet diskuteras.
 Dryga halvtimmen innan avspark diskuterades kvällens första problem; gästande Grisslehamn kom i hemmadressen som betyder svarta byxor och en dominans av svart i den röd-svartrandiga tröjan. Problem då hemmalaget Lohärad/Estuna spelar i helsvart. Grisslehamn hade inte med sig sitt bortaställ, men det hade spelat mindre roll då även den är helsvart...
Nåväl, domaren tyckte inte att det var något bekymmer att skilja lagen åt. Och det är ju han som bestämmer.
En LEIF-hörna nickas bort av det starka Grisslehamnsförsvaret. Tyvärr hördes inget "upp och nicka, sockerdricka" från publiken
Lohärad/Estuna, allmänt kallat LEIF, inledde klart piggast i en tempostark första halvlek. Ledningsmålet kom väntat och det på en precis nick efter en hörna. Men, Grisslehamn som ser starkare ut än på många år, jobbade sig in i matchen och framförallt skapade Kaj Gustavsson ständigt oro i hemmaförsvaret med sin teknik på högerkanten. Båda lagen försökte hitta sina toppar i djupled och ju längre matchen led var Grisslehamn det lag som behärskade det spelet bäst.
Spel på mittplanen.
Kvitteringen i den första halvleken följdes av fyra raka mål i den andra och avgörandet kom under den inledande kvarten. Grisslehamn gjorde två mål, gick från 1-1 till 3-1 bakom en hårt kämpande hemmakeeper som inte gjort en match på två år. Till vardags framgångsrik bandymålvakt i div II-laget Spillersboda IF. Nu inkallad till fotbollsmålet med kort varsel då Leif drabbats av skadade målvakter.
Grisslehamn gjorde ytterligare två mål fram till seger 5-1, det snyggaste när Viktor Gerdelius gjorde sitt andra mål som betydde 4-1 när han nickade in en lobb slagen från högerkanten. Grisslehamn toppar nu serien efter två omgångar med full poäng och 9-1 i målskillnad, tvåan Rimbo IF har även de sex poäng men "bara" 7-0 i måldifferens...
Redaktionen kan nöjt konstatera att div 6-fotbollen verkligen tagit ett kliv framåt i utveckling denna säsong jämfört med tidigare. Bättre matcher med högre tempo och spelskickligare lag. Det finns trots allt en framtid för svensk fotboll!
1-0 (10) Daniel Andersson (hörna)
1-1 (19) Mikael Brantingsson

Matchuret visade på minut tre i andra halvlek när 1-2-målet föll.
1-2 (48) Viktor Gerdelius
1-3 (57) Christoffer Jansson
1-4 (72) Viktor Gerdelius
1-5 (87) Kaj Gustavsson

Hörnor: 2-5 (1-3)
Publik: 26 på Björkhaga IP.

De flesta av matchens 26 åskådare
Dräkter: Lohärad/Estuna IF: Svart tröja, svart byxa, svart strumpa. Grisslehamns SK: Röd-svart randig (på tvären) tröja, svart byxa, röd strumpa.
Visst är det vårvackert...
Väder: Äntligen har värmen kommit tillbaka igen. En vacker dag med sol och klarblå himmel resulterade i cirka 15 grader under dagen. Kvällen blev som väntat vid den här årstiden kylig, men solen sken lyckligt över idylliska Björkhaga IP i ett mustigt Roslagen.
...och vårmustigt i Roslagen så här års!
Entré: 20 kr. Tyvärr fanns inget programblad - däremot en duktig speaker som läste upp samtliga målskyttar samt varnade spelare.
Servering: Visst. I klubbstugan som var mer än väl dekorerad med vimplar och lagfoton från olika årgångar i Lohärads IF:s historia innan sammanslagningen med Estuna IF. Kaffe för en guldpeng och som vanligt korv med bröd, smågodis samt muffins med citronsmak.

Lohärads socken ligger i Norrtälje kommun i Uppland  i Stockholms län.
Socknens landareal är 57 km2, och det bor drygt 500invånare där.
Lohärads socken ligger söder om sjön Erken, känd korsordssjö i Uppland.
Vy från sjön Erken vid Stjärnholm där så mycket vackert finns att beskåda...
Socknen har i öster en slättbygd som är öppen och småbruten. I väster domineras området av skogsbygd.
Man har funnit omkring 1 375 fornlämningar. Från bronsåldern är 60 rösegravar. De flesta lämningarna är emellertid från Järnåldern och utgörs av 40 gravfält I församlingen finns fyra fornborgar och sju runstenar.
Lohärads kyrka är församlingskyrkan i Lohärads församling cirka tolv kilometer nordväst om Norrtälje. På ett gärde sydost om kyrkan står en klockstapel, som fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad 1838.
Kyrkan i Lohärad.
 Namnet skrevs 1314 Lohæredh. Detta består av områdesnamnet Lo. Härad betyder i uppländska ortnamn "socken".
Estuna kyrka ligger vid den en gång mycket betydelsefulla vägen från Stockholm till Grisslehamn.
Kyrkan är uppförd under tidigt 1200-tal i kluven och okluven gråsten. Den är numera putsad och vitkalkad.
Estuna kyrka.
Väster om kyrkan på andra sidan landsvägen är den välbevarade prästgården, på vars mark kyrkan är uppförd, belägen. Bebyggelsen ligger i höjdläge. På den geometriska jordeboken från 1639 är kyrkan och prästgården utritade.
Kyrkliga byggnader "på andra sidan landsvägen".
Estuna socken ingår i  Norrtälje kommun .
Socknens landareal är 58 km2, och det bor c:a 1200 i socknen.  Tätorten Svanberga med sin välkända pizzeria ligger i denna socken. Svanberga är ett känt köldhål i de regionala väderprognoserna
Estuna socken omnämns för första gången i de skriftliga källorna 1289, ecclesie Aesetunum, 1370 i Aesatuna sokn. Tuna ensamt eller i senare leden av ett ortnamn betecknade ofta en stor och viktig by, en kungsgård eller en prästgård. I Estuna kan varken en by eller en gård spåras med det namnet, det är dock möjligt att prästgården, på vars mark kyrkan står, har burit namnet, som betyder åsbornas Tuna.
Estuna socken är rik på fornlämningar, den har de flesta gravfälten i kommunen . I den västra delen av socknen återfinns gravfält och enstaka gravar från brons- och äldre järnåldern. I denna del är andelen fornlämningar större, eftersom strandförskjutningen tillförde odlingsbar mark tidigare än i den östra delen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar