2011-05-30

Grisslehamn SK-Väddö IF 3-0 (3-0)

Det var med förväntan som redaktionen rattade mot Roslagen denna fredagskväll i slutet av maj. Det med färskt minne av den alldeles bedårande försommarkvällen för två år sedan med nästan exakt samma datum ( 29/5, nu 27/5) när Roslagsstoppet var på plats i idylliska Grisslehamn med utflykt till Singö och dess vackra omgivning. På matchprogrammet då var Grisslehamns SK-Edsbro IF.
Kamp om bollen, hemmalaget i rödsvart, bortalaget i helgrönt.
Nu var det hemmalaget i sin röd-svartrandiga dress (med ränderna på tvären) mot Väddö IF, som fått en tuff start på årets seriespel i div. 6 Östra. Det blev tyvärr ingen upprepning av den ljuva kvällen vi upplevde för två år sedan, även om resan upp kantades av sol som förgyllde den mustiga grönskan i skogspartierna längs de små, idylliska samhällena. Timmen innan avspark började dock, när den beresta trion åt middag vid kyrkan på Singö, regnet att strila över norra Roslagen. Nåväl, redaktionen är likgiltig inför väder när det är fotboll på en fredag och på väg till Grisslehamns IP ventilerades tips inför kvällens match.

Samtliga trodde på en tämligen enkel hemmaseger för Grisslehamn som är i toppen av tabellen mot ett Väddö som går en tung säsong till mötes. 6-1, 5-1 samt 4-2 var de tippade resultaten.

Grisslehamn gick också mycket riktigt på knock i inledningen av matchen. Laget vars hemmadress är snarlikt med nyblivna Premier League-laget Queens Park Rangers bortaställ för ett antal säsonger sedan, som en herre vi kan kalla Andreas påpekade, hade 2-0 efter blott en kvarts spel och 3-0 innan ens halvtimmen var spelad.

Målvakt utan arbete
Dessutom missades en straff i 38:e minuten och det rejält. Bollen högt, högt över mot den ensliga bensinmacken tvärsöver väg 76 som tar dig till Grisslehamn. Ett viss stänk av nonchalans kan tänkas; ty hemmalaget var det klart bättre laget och punkterade matchen redan innan första halvlek var slut.
Från sittplatsläktaren kunde publiken följa straffens väg över målställningen och bort mot bensinstationen, som skymtar i bakgrunden.
Väddö, som i fjol fick ta klivet ner från div 5, ska dock ha all heder för sitt kämpande och slit hela matchen. Laget är ungt och vill spela fotboll, men räcker inte till i sista tredjedelen av planen - det vill säga när det närmar sig motståndarens straffområde. Den blott 15-årige målvakten, som har exemplariska utsparkar, fick jobba hårt i andra halvlek för att stoppa Grisslehamns många attacker och jakt på ytterligare mål. Han lyckades med hjälp av tur, skicklighet och viss hjälp av lagkamrater. Mest minns vi det räddade friläget i 68:e minuten, bollen som räddades på mållinjen tre minuter senare samt det missade öppna målet fem minuter före ordinarie tids slut.
Hoppsan, där ligger bollen alldeles ensam. Blir det grön eller rödsvartrandig spelare som når den först? Det är något för dig att fundera på...
Grisslehamn är ett mycket bättre lag och vann rättvist. Tvåa i serien på samma poäng (13) som Rimbo IF efter fem spelade omgångar men sämre målskillnad. Närmast väntar tabelltrean Hallsta IK på bortaplan på självaste nationaldagen, dvs 6 juni. Väddö är fortsatt över nedflyttningsstrecket men jagas av Knutby IF samt Söderbykarls IF, som Väddö just möter i nästa omgång, på hemmaplan och det fredagen 3 juni.