2011-05-02

Hallsta IK-Söderbykarls IF 1-0 (1-0)
Det var dagen före valborgsmässoafton. Det var en fredag kväll och det var äntligen premiär i div 6 Östra. Det lockade så pass att en herre som vi kan kalla Andreas och tillika stor supporter till en av huvudstadens tre stora lag (det sämsta) valde bort sitt favoritgäng och lämnade storstadens puls för Hallstavik.
30 kronor kostade entrén. Om man får skridskorna slipade för detta pris framgår inte.
Matchen spelades på B-planen. Läktaren återfinns dock på A-planen.
En av de 34 åskådarna följer matchen med spänt intresse.
Hallsta IK har efter sitt träningsläger på Åland kommit fram till att laget ska vara med och fightas om en topplacering. Söderbykarl har däremot en mer jordnära och blygsam syn på framtiden. Och det var Hallsta som inledde klart bäst med bolltempo och varierande kortpassningsspel.
Inget mål på gång - den här gången heller.
Anfallen var många och redan i andra minuten kom ledningsmålet och tillika det enda i matchen. Jens Persson skruvade en frispark förbi muren tätt intill målvaktens högra stolpe. Målvakten var på bollen men orkade inte stå emot det kraftfulla skottet. Söderbykarl var alldeles för uddlöst framåt och satsade på långbollar utan någon nämnvärd framgång.
"Assisterande domaren" fick inget knallskott i huvudet, men bländades av solen, och det ger tack och lov inga poängavdrag eller böter för föreningen.
Trots det och flera vassa lägen för Hallsta – bland annat missades två frilägen – var Söderbykarl nära att kvittera i andra halvlek när Hallsta gick ner i tempo och sjönk alldeles för djupt i eget straffområde. Bland annat hade Söderbykarl fem hörnor sista tjugo minuterna. Fredag 6:e maj spelar Hallsta sin nästa match, nu borta på Vikingalunden mot Väddö IF. Söderbykarl har hemmapremiär samma dag på Åbyvallen mot Rö IK.
1-0 (2)  Jens Persson
Hörnor: 8-8 (4-3).
Dräkter, Hallsta IK: Svart tröja, svart byxa, svart strumpa. Söderbykarls IF: Blå tröja, vit byxa, blå strumpa.
Publik: 34 på Hallsta IP B-plan.

Två av de 34 betalande kollar var återsamlingsplatsen är belägen ifall de skulle komma bort från varandra.
Väder: Solen sken men värmde inte. Tyvärr hade det varma vädret som skämde bort oss under påskhelgen dragit vidare. Temperaturen pekade på 8 plusgrader med blåst när matchen sparkades i gång kl. 18.30.
Inträde: 30 kr inklusive matchprogram (dock utan aktuella laguppställningar).
Servering: Ja. Kaffe, korv, läsk och diverse smågodis. Kaffet var det enda som införskaffades och kostade en guldpeng.
Reseberättelse:
På bilresan till Hallstavik gjordes ett matpausstopp i Skebobruk, som är en tätort i Ununge socken, Norrtälje kommun. I Skebobruk finns ett av de många vallonbruken i Roslagen.
Fortfarande finns byggnader från järnbrukets dagar kvar i byn. Det gäller till exempel herrgårdsbyggnaderna med bland annat två flyglar och kapell, gjuteriet och bruksgatan.
Herrgården plus en av ekonomibyggnaderna
Dessa benämns oftast av ortsbefolkningen som egennamn: Herrgården, Bruksgatan, Gjuteriet, Skatboet etc. De flesta av byns byggnader är dock byggda under 1900-talet, till exempel Skebo Skola, samt de flesta bostadshusen.
Upplands första kända järntillverkning är från en hytta vid Skeboån redan år 1440. Själva vallonbruket anlades 1622 av Henrik Lemmens. Bruket gick i konkurs 1924.
Herrgården låg centralt på bruksområdet och ju längre bort från herrgården man bodde desto lägre rang hade man. Bruket var ett eget litet samhälle med läkare, veterinär, handelsbod och skola. Den första skolan öppnades 1730, där gick barnen till 12 års ålder, då de började arbeta på bruket.
Här flyter Skeboån stilla och vackert.
Sjön Närdingen och Skeboån bestämde brukets placering. Vattenkraften från ån behövdes bl a för att driva stångjärnshammaren och sjön för transporter av järnmalm till brukets masugn i Edsbro. Därifrån återtransporterades tackjärn tillbaka för att smidas.
Skeboån årtionden efter dammluckeöppningen.
På midsommaraftonen 1913 öppnades en dammlucka på vid gavel och vattnet forsade ut. Sjöns yta sjönk flera meter och därmed upphörde sjötransporterna till Edsbro. Det blev alltid riktigt utrett om förödelse vållades av sabotage eller av misstag.
För att ersätta sjötransporterna byggdes en järnväg.
Hallstavik är en tätort belägen där Skeboån mynnar i Edeboviken. Hallstavik ligger 44 km nordost om centralorten Norrtälje och 61 km nordost om Uppsala.
Hallstavik Centrum en fredagskväll i april under öppethållandetid.
I Hallstavik ligger Hallsta pappersbruk, ägt av Holmen Papper.
Pappersbruket i all sin glans.
Pappersbruket byggdes på Hallsta bys utmarker, vid Edeboviken.  Bruket expanderade snabbt och Hallstavik växte till ett brukssamhälle.
Ortens fiskaffär...
...och kiosken utanför bruksporten. Observera att Roslagens mesta poppisfigur finns med i bilden, GB-Glass-Gubben - i flera varianter.
En järnvägslinje Dannemora-Hargs järnväg  ansluter till Ostkustbanan i Örbyhus. Linjen används för godstransporter från pappersbruket. Bruket har även en hamn för export av papper och import av förnödenheter.
Speedwaylaget Rospiggarna, det forna topplaget, kommer från Hallstavik och speedwaybanan heter Orionparken.
Busstrafik finns genom SL och UL. SL linje 639 till Stockholm Östra, UL linje 805 tillUppsala, SL linje 641 tillNorrtälje, SL linje 643 till Älmsta och UL linje 857 till Östhammar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar